PROJEKTBlog

Projekt alapú gondolkodás vállalkozások cégvezetői számára. Egyszerű projektmenedzsment, tippek és trükkök a mindennapokra.

Az ellentétek mestere

2013.09.05. 11:45 BozsárG

Amikor a „projektalapú gondolkodásról"  írtam, ígértem, hogy bővebben fogok írni a kulcs szereplőről: a projekt menedzserről (továbbiakban PM). Kis vállalkozásnál a jó PM kiválasztása kulcsfontosságú a projekt sikeres befejezése szempontjából. Ez a téma több posztot is megér, kezdjük az alapokkal.

Balance_beam.jpg

Személyes véleményem és tapasztalatom szerint a jó PM sikerét 20%-ban a technikai készségek („hard skills"), 80%-ban az emberi, személyes kompetenciák („soft skills") biztosítják. Ami előzőt illeti, természetes, hogy tudnia kell kezelni a tervezés, ellenőrzés, szervezés eszközeit, folyamatait – erre most több szót nem is vesztegetnék. Az előző posztban írtam róla, hogy a lehető legegyszerűbb eszközöket kell használni, amit mindenki könnyen tud kezelni.

Frappáns megfogalmazást és összegzést találtam egy blogban: a PM az ellentmondások mestere.

Én inkább azt mondanám, hogy az egyensúlyozás mestere: az ellentétek két pólusát önmagában egybeolvasztva kell megtalálnia mindig a legjobb viselkedést.

Elég magabiztosnak kell lennie ahhoz, hogy mind a megbízók, mind a team tagok higgyenek a sikerben, ugyanakkor legyen benne vezetői alázat, hogy a siker nagy részét a teamnek tulajdonítsa. Tudjon feladatot kiadni, megvédeni az álláspontját, kiállni a projektért és a csapatért, de tudjon –a szó legjobb értelmében – szolgálatára lenni bárkinek, akinek a munkájához erre szüksége van. Mint a curlingben a söprögető... 

Egyszerre vezető és menedzser – hosszútávú célokat, irányt mutat, ugyanakkor hatékonyan szervezi a konkrét lépéseket. Vagyis rendelkeznie kell mindkét szerephez szükséges készségekkel. Általában a menedzseri készségekkel nincs hiba, mert egy jól szervező, koordináló munkatársat szoktak kinevezni PM-nek. Ugyanilyen fontos azonban, hogy a PM olyan valaki legyen, akit követnek, és nem azért, mert formális címe-rangja van...

Kezelnie kell tudni a projektek komplexitását, ezzel egy időben a dolgokat minél világosabban kell láttatnia és a folyamatokat minél egyszerűbbé tennie. Mind a team tagoknak, mind az érintetteknek elegendő információval kell rendelkezniük, azonban számukra érthető formában: nem szükséges a komplexitással terhelni őket, de érteniük kell, mi miért történik. A munkafolyamatok, illetve összefüggéseik maguktól is bonyolultak lehetnek, jó, ha a PM nem visz bele plusz köröket, pl. felesleges adminisztratív előírásokkal.

Szerintem az egyik legnehezebben teljesíthető kívánalom: a PM-nek egyszerre kell stratégiai gondolkodónak lennie, nagyban látni az egész projektet és környezetét („helicopter view"), ugyanakkor otthon lenni a részletekben, a napi feladatokban. Minden egyes döntését úgy kell meghoznia, hogy figyelembe veszi a hosszútávú és az azonnali hatásokat is. A hosszútávú célok képviselete biztosan olyan dolog, amit senki másra nem bízhat, nem delegálhat – a teamtagok óhatatlanul saját szempontjaik szerint preferálnak egy-egy megoldást. Ugyanakkor könnyen tévútra vezet, ha a PM nem érti a napi munka problémáit, rosszul méri fel azok jelentőségét, vagy hatását. Én ez utóbbi szempont miatt szoktam amellett kiállni, hogy a PM-nek igenis értenie kell bizonyos mértékig a szakmákhoz, amiket koordinál.

A projektnek tartani kell a határidőket, ugyanakkor kiváló minőségben kell szolgáltatnia a végeredményt. Ehhez a PM-nek türelmetlennek kell lennie, néha „hajtania" a többieket, néha pedig türelmesen kivárnia, amíg a precíz munka minőséget produkál, amíg alaposan körbejárnak egy problémát, krízishelyzetet, vagy amíg „összeérnek" a csoport tagjai, kialakul a bizalom és az együttműködés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://projektmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr45496198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása