PROJEKTBlog

Projekt alapú gondolkodás vállalkozások cégvezetői számára. Egyszerű projektmenedzsment, tippek és trükkök a mindennapokra.

Projektindítás 7 lépésben

2009.09.22. 09:25 Szurmik T.

A Projektindítás legfontosabb feladata a Projekt adatlap, röviden Projektlap összeállítása.

A Projektlap olyan a projekt számára, mint nekünk a születési anyakönyvi kivonat, amíg nincs kitöltve, addig nem is létezik, nincs is miről beszélni!

Tehát, hajrá, írjunk Projektlapot. Ehhez végy egy üres A4-es papírlapot vagy nyiss meg egy új Word dokumentumot.

  1. Írd fel a lap tetejére a projekt nevét. Nem baj, ha nincs neve, találj ki egyet. Legyen beszédes, a „Marketingkampány12” nem jó, legyen lelkesítő, szeressenek bele a munkatársaid első pillanatra.
     
  2. Határozd meg a projekted céljait, hogy mi az, amit el akarsz érni, mi az, amikor sikeresnek ítéled a projektet. Lehet több ilyen célod is. Nagyon fontos, hogy ez a siker mérhető legyen.

    „A hozzon több bevételt cél nem mérhető! Ezzel szemben az, hogy növeljem meg a havi bevételem 200 000 Ft-tal már mérhető cél. Így már el lehet dönteni, hogy ha a projekted 500 000 Ft-ban kerül, akkor megéri-e megcsinálni vagy sem”.
     
  3. Határozd meg, hogy mikorra kell vagy akarod a projektet befejezni, vagyis állítsd fel magadnak és a projektnek határidőt.
     
  4. Szedd össze, hogy milyen emberekre, eszközökre, információkra van szükséged, hogy végigcsináld a projekted. Nem baj, ha nem minden részletes, később lesz még lehetőséged pontosítani.
     
  5. Határozd meg, hogy milyen környezetben kell végrehajtani a projektet. Irodában vagy valamilyen külső helyszínen.
     
  6. A legfontosabb lépés, hogy szedd össze 5-8 pontban, hogy milyen feladatokból áll a projekt. Mik azok a nagyobb lépések, amiket meg kell csinálnod vagy másnak meg kell csinálni.
    Fontos, minden feladatnak legyen felelőse és határideje.
     
  7. Amennyiben magadon kívül mást is felírtál, hogy kire van szükséged a projekthez, vagyis mások is részt vesznek a projektben, akkor ismertesd számukra a Projekt részleteit, különös tekintettel a rájuk osztott feladatokkal.
    Másold le nekik a Projektlapot vagy ha Word-be dolgoztál akkor küld át nekik e-mailben.

Nem cél, hogy már most minden részletében megtervezd a Projekted. Sokkal fontosabb, hogy mindenki tudjon róla, hogy elindult egy ilyen projekt és ismerje ennek legfontosabb céljait.

Amennyiben jól dolgoztál, akkor a Projektlapod valahogy így néz ki:

1 komment

Címkék: projektlap projektalapítás kezdő lépések

A bejegyzés trackback címe:

https://projektmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr781398553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocsis G. 2009.09.23. 20:56:16

Nagyon tetszik ez a mintapélda.
Szerintem már általános iskolába lehetne tanítani ezt a gondolkodást.
süti beállítások módosítása