PROJEKTBlog

Projekt alapú gondolkodás vállalkozások cégvezetői számára. Egyszerű projektmenedzsment, tippek és trükkök a mindennapokra.

Hogyan ossz ki úgy feladatot, hogy a projekttagok (munkatársak) lelkesedjenek is érte?

2009.10.13. 17:52 Szurmik T.

Minden Projektmenedzser és Cégvezető ismeri azt az érzést, amikor kiadja a feladatokat, határidőt szab, majd beszámoltat, de csak azt látja, hogy senki sem lelkes, mert nem tetszik nekik a rájuk rótt feladat.

Szabad a vásár

A klasszikus, majd mi megmondjuk „mi a tuti” irányítás helyett, adjunk egy feladat listát a Projektcsapatnak (ne a projekttagoknak egyenként), majd bízzuk rájuk a döntést, hogy ki mit vállal, ki melyik feladatot érzi testhezállónak. Ha kell szervezzünk ezért egy megbeszélést vagy használjunk valamilyen online csoportmunka felületet.

Adjunk egy határidőt, 1-2 nap, majd válaszként kérjünk egy listát, amiben szerepelnek a következő:

  • ki, melyik feladatot mikorra vállalt,
     
  • a vállalt feladatnak milyen alfeladatai vannak és ezeknek mi a határideje (legalább 4-5 alpont legyen),
     
  • mindenki írja le, hogy milyen függőségeket lát a feladata ellátásában, kitől vár információt, milyen másik alfeladat befejezésétől függ az ő munkája. Mi az, ami hiányzik neki a feladat elvégzéséhez.

Ezzel azt érjük el, hogy

  • a csapat minden tagja (legtöbb) lelkes lesz a kiválasztott feladattal kapcsolatban, magáénak érzi azt és előre gondolkodik a végrehajtás lépéseiről,
     
  • kapunk egy részletes feladat listát határidőkkel, amiben már előre mindenki egyetértett, így ez tökéletesen használható a státusz jelentéshez és a munka ellenőrzéséhez,
     
  • nekünk, mint Projektmenedzsernek csak annyi feladatunk marad, hogy priorizáljuk az egyes alfeladatokat és kezeljük az felmerült függőségeket.


Próbáljátok ki és várom a tapasztalatokat!

Úgy érzed valami kimaradt? Véleményed vagy ellenvéleményed van a témával kapcsolatban? Szólj hozzá!

1 komment

Címkék: tervezés haladó tippek feladatkiosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://projektmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr371447900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanacsLajos 2011.11.26. 09:16:23

A projektmenedzsmentről egy kicsit más szemszögből (lazán, őszintén, nem tudományosan) itt is olvasható sok minden:

derrickesharry.blog.hu
süti beállítások módosítása